Voor elk snoepje wordt een ander recept gebruikt. Naast het recept hangt de bereidingswijze ook af van de vorm, grootte en stevigheid. Over het algemeen wordt snoepgoed gemaakt van suiker, water en gelatine. Door het mengen van suiker met water ontstaat er een soort stroop dat ‘suikerwerk’ wordt genoemd. Er kan gevarieerd worden met de hoeveelheid water, zo kan het snoepje harder of zachter worden gemaakt. Om de gewenste smaak, geur en kleur te bereiken kunnen smaak-, geur- en kleurstoffen worden toegevoegd. Gelatine is een eiwitproduct en vormt in combinatie met water een gel. In bijvoorbeeld winegums zorgt de gelatine ervoor dat het snoep taai is. De gelatine kan gewonnen worden uit de huiden en beenderen van vooral biggen en koeien. Om deze reden zijn sommige soorten snoep niet geschikt voor vegetariërs en veganisten. Ook religieuze achtergronden kunnen een reden zijn om gelatineproducten, zoals snoep, te vermijden.

Tegenwoordig bieden steeds meer snoepproducenten een breder arrangement aan met daarin ook glutenvrij en suikervrij snoep, snoep zonder smaakstoffen en snoep met natuurlijke ingrediënten.

Maak jouw eigen website met JouwWeb